Tennisvereniging De Molen
A.E.D.

We hebben  in de “kantine” van het tenniscentrum De Molen een AED ! (automatische Externe Defibrilator)

Maar er moeten dan  ook personen zijn die de basale reanimatiehandelingen  en het gebruik van de AED kunnen uitvoeren!!  Daarom hebben een aantal leden de cursus basale reanimatie en AED doorlopen.


TENNISSEN EN EEN HARTSTILSTAND

Acute hartdood (de “sudden death”) in de sport staat zeer in de belangstelling. Iedereen herinnert zich wel dramatische momenten van een sporter die in  het veld  of op de tennisbaan of op “de green” plotseling overlijdt.

Het aantal plotselinge doden hierbij in Nederland wordt geschat op 150-200 per jaar, ongeacht de leeftijd. Dit komt neer op +/- 4 plotse doden per 100.000 atleten.

Bekend is ook dat het merendeel wordt veroorzaakt door hartafwijkingen. Vaak een aangeboren probleem dat past manifest wordt  door een intensieve lichamelijke inspanning. Bij de jongere sporter (jonger dan 35 jaar)is dikwijls bekend dat ook in de familie hartafwijkingen voorkomen. Bij de oudere sporter (ouder dan 35 jaar) wordt de acute hartdood meestal veroorzaakt door een aandoening van de kransslagaders.

WAT IS EEN ACUTE HARTSTILSTAND EN HOE HERKEN JE DAT?

Het is te herkennen omdat iemand plotseling in elkaar zakt, volledig buiten bewustzijn is en vaak een soort snurkende ademhaling heeft.

Meestal heeft het met een fatale hartritmestoornis te maken. Normaal gesproken is er een gecoördineerde hartprikkel die de hartkamers doet samentrekken, maar bij een hartstilstand zijn de hartprikkels zo chaotisch dat de hartkamers niet meer tot samentrekking komen en dus het hart geen bloed meer uitpompt. In feite trilt elke spiervezel van het hart onwillekeurig, het hart vibreert nog wel , maar het pompt niet meer. Dan wordt er geen zuurstof meer door het lichaam vervoerd.

Het zuurstofrijke bloed bereikt dan ook niet meer de hersenen en vindt er een hersendood plaats.

Dat is al na een paar minuten het geval en dus moet er dan direct actie volgen

WAT MOET ER DAN GEBEUREN

Een combinatie van beademing en hartmassage. Maar dan moet er wel iemand op in de buurt zijn die dat kan  en dat is niet altijd het geval en dan moet  er ook onmiddellijk  112 worden gebeld.

En er moet ook een AED, een Automatische Externe Defibrillator ,aanwezig zijn  en worden gehaald om de hartritmestoornis ongedaan te maken. De AED is een apparaat die een elektrische schok kan toebrengen aan het slachtoffer om het hart weer op gang te brengen. Ook ”niet professional”s  kunnen die apparaten van tegenwoordig gebruiken en het zou  goed zijn als bij elke tennisclub personen zijn die kunnen reanimeren en er een AED aanwezig is.

Een AED is in principe eenvoudig te bedienen, zodra je het apparaat aanzet, vertelt deze letterlijk wat je moet doen, maar het vervangt niet het toepassen van de basale reanimatiehandelingen. Directe basale reanimatie is altijd nodig.

Bij activiteiten van de tennisclub  (trainingen,wedstrijden of toernooien)  zou er eigenlijk altijd iemand moeten zijn die dat kan!!!  Denk dan aan de trainer/ster of een wedstrijdleider/ster of een horeca medewerker /ster of een deelnemer/ster.

Een cursus volgen om  te  leren hoe je in eerste instantie moet handelen bij een hartstilstand  kost niet veel tijd. In principe is dat in 1 avond of 1 ochtend geleerd. Je leert daarin een hartstilstand te herkennen , hoe je de combinatie mondbeademing en hartmassage dient toe te passen en je leert om met de AED te werken.

Mocht u nog nadere informatie willen, stuur dan een mailtje naar reanimatie@tvdemolen.nl

Ook een eigen website voor je club?
Kijk op www.clubopmaak.nl
© 2018 TV De Molen